Laureát ceny Littera astronomica 2002
         
    Josip Kleczek za jeho celoživotní dílo, především pak jeho světoznámé mnohojazyčné astronomické slovníky, publikace astronomické odborné i popularizační a především pak jeho poslední publikace - Velká encyklopedie vesmíru  
         
    Josip Kleczek je významný astronom a sluneční fyzik, je autorem řady vědeckých prací z oboru sluneční fyziky, čtyřsvazkového celosvětově uznávaného díla Space Sciences Dictionary, mnoha monografií, učebnic a populárně vědeckých publikací. Josip Kleczek byl po mnoho let prezidentem komise pro výuku astronomie při Mezinárodní astronomické unii (IAU), založil a po dobu dvaceti let vedl Mezinárodní školu pro mladé astronomy při UNESCO a IAU, přednášel na Karlově univerzitě v Praze a na univerzitách mnoha dalších zemí.  
         
       
      Havlíčkův Brod chystá Podzimní knižní trh - (12.09.2002 Lidové noviny, Kultura)  
    Dvanáctý ročník Podzimního knižního trhu se bude konat v Havlíčkově Brodě v pátek a v sobotu 18. a 19. října 2002. Přihlášeno je více než 150 českých a slovenských vystavovatelů z řad nakladatelů, vydavatelů, knihkupců i distributorů knih. Součástí tradičního setkání je jako obvykle bohatý doprovodný program. V cyklu autorských čtení vystoupí Alexandra Berková, Ivan Klíma, Irena Obermannová, Jiří Stránský, Ludvík Vaculík a další. Účast na autogramiádách přislíbili pořadatelům mimo jiné Ivan Kraus, Ludmila Vaňková a Jiří Žáček. Konference Literatura na Vysočině se bude věnovat zejména první polovině 20. století - literární historik a kritik Jaroslav Med bude hovořit o magickém trojúhelníku Vysočiny, tvořeném Starou Říší, Tasovem a Petrkovem, publicista Josef Mlejnek ohlásil přednášku na téma Obrana díla Bohuslava Reynka před povrchními vykladači. Podzimní knižní trh věnuje pozornost i česko-slovenským literárním kontaktům, mj. představí mladého slovenského prozaika Michala Hvoreckého. Poprvé bude v Havlíčkově Brodě předána cena za astronomickou literaturu Littera Astronomica, tradičně bude uděleno například výroční novinářské ocenění Nadace Českého literárního fondu - Cena Karla Havlíčka Borovského, dále Cena města Havlíčkova Brodu, Cena Tiskáren Havlíčkův Brod, a. s., Cena Rádia Profil za nejkrásnější knihy Podzimního knižního trhu, ceny vítězům studentské literární soutěže (pořádané ve spolupráci s Českým rozhlasem Region a Jihlavskými listy) atd. Část výtěžku ze vstupného (dvoudenní slosovatelná vstupenka stojí 20 Kč) bude věnována na povodňové konto zřízené Svazem českých knihkupců a nakladatelů 179177577/0300. Podrobné informace o Podzimním knižním trhu lze získat na internetové adrese www.hejkal.cz.