Laureát ceny Littera astronomica 2004
         
    Ing. Antonín Rükl za významný přínos zejména v popularizaci astronomie a měsíční kartografii  
         
   

Ing. Antonín Rükl se narodil v roce 1932 v Praze. Je absolventem Fakulty geodézie a kartografie na ČVUT v Praze. Díky své píli a pracovitosti se stal světově uznávaným specialistou v oboru mapování měsíčního povrchu. Mezi prvními použil snímky ze satelitů, poprvé v roce 1964 po přistání sondy Ranger 7. Vypracoval podrobnou mapu Měsíce pro velký zahraniční atlas Měsíce (spolupráce s prof. Zdeňkem Kopalem). Jako první zpracoval Měsíc ze všech pohledů. Jeho práce se vždy vyznačovala precizní technikou. Dále zpracoval mapu Měsíce po přistání Apolla 11 a v roce 1999 už s využitím počítačové techniky novou velkou mapu Měsíce. Vypracoval několik map noční oblohy: Nástěnná severní a jižní obloha, mapy oblohy ve školních atlasech, Velká otočná mapa a několik variant malých otočných map oblohy.
Byl předsedou měsíční sekce České astronomické společnosti a patří mezi naše přední popularizátory astronomie. Přednášel na mnoha odborných seminářích jak u nás, tak v zahraničí.
Je autorem řady astronomických titulů, které byly přeloženy do mnoha světových jazyků včetně japonštiny. Za zmínku stojí především jeho poslední kniha Pohledy do vesmíru (2003, 1. vydání, formát A4, 192 stran, Aventinum), která čtenáře velice poutavým způsobem seznamuje s vesmírem. Kniha působí značně příjemným dojmem a je zpracována s pověstnou Rüklovou precizností. V těchto dnech právě vychází nová mapa Měsíce (2004, 1. vydání, Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy).
Ing. Antonín Rükl je čerstvým nositelem ceny Bruno H. Bürgela, kterou mu letos udělila astronomická společnost německy mluvících zemí Astronomische Gesellschaft za popularizaci astronomie v německém jazyce.